Kamairicha : et japansk bud på kinesisk te

Kamairicha er en sjælden pandebrændt japansk grøn te. Den unikke pandebrændingsmetode gør, at den ligner en kinesisk grøn te.

Selvom det er svært at finde i Japan som helhed, er der nogle områder, der har specialiseret sig i det som Miyazaki-præfekturet i det sydlige Japan.

I denne artikel tager vi på en rejse for at udforske denne sjældne japanske te. Vi lærer hvordan Kamairicha er lavet, historien om Kamairicha og hvordan man brygger Kamairicha .

Lad os komme i gang! 🍵

 

hvad er Kamairicha ?

Ordet Kamairicha kan opdeles i 3 dele. "Kama" betyder kedel eller pande, "iru" er et verbum for stegning og "cha" betyder te.

Hvis du sætter disse ord sammen, Kamairicha fortæller dig præcis, hvad teen er, pandebrændt te.

Dette adskiller den fra de fleste andre japanske grønne teer Sencha te som blot dampes efter høst.

Dette er meget vigtigt, for alt efter om du damper eller fyrer tebladene på panden, kan du få helt forskellige smage.

Tænk på, når du pandesteger spinatblade på en pande kontra damper dem. De smager helt anderledes og det samme koncept gælder for teblade!

Smagen antager flere af disse nødde- eller karamelegenskaber, i stedet for de dampede grøntsagsnoter, som de fleste japanske grønne teer er kendt for. 

 

Hvordan er Kamairicha lavet?

Begge disse teer er stegt i en stor pande og vendt lidt for at få en ensartet stege. For  Kamairicha , landmanden vil stege bladene i kortere tid ved lavere varme og til  Hojicha , han vil lægge låg på gryden for at hæve varmen og lade den stege i længere tid.

Denne forskel i stege kan ses i farven på bladene. De Kamairicha bevarer stadig sin grønne farve, men den Hojicha tager denne mørkebrune farve. Kamairicha har en smag et sted midt imellem Sencha eller uristet te og Hojicha .

Sencha og Hojicha er to meget forskellige teer, og  Kamairicha  synes at falde perfekt i midten af de to. Hvis du vil lære mere om disse teer, kan du læse vores artikel 👉 Forskel mellem Sencha vs Hojicha

 

Historien om Kamairicha

Kamairicha  har en rig historie, der går århundreder tilbage i Japan.

Oprindelsen

Oprindelsen af denne unikke te kan findes i Kyushu-regionen, specifikt i områder som Saga, Kumamoto og Miyazaki.

Som vi nævnte før, mens andre japanske grønne teer er dampet,  Kamairicha  er pan-fired, en metode, der sandsynligvis var påvirket af kinesiske teproduktionsteknikker. Denne særskilte metode involverer opvarmning af bladene i en varm pande, standsning af oxidationsprocessen og giver en delikat smagsprofil til teen.

Edo periode

Den nøjagtige oprindelse og tidslinje for Kamairicha 's udvikling forbliver noget usikker, men det menes at være blevet dyrket i Edo-perioden (1603-1868).

Hvis du elsker disse små guldkorn af tehistorie, bør du tjekke den fulde guide, vi har lavet 👉 Historien om grøn te i Japan & Te-ceremoni

Kamairicha I dag

Over tid,  Kamairicha  vundet popularitet og blev en skattet regional specialitet, kendt for sine unikke egenskaber og det dygtige håndværk, der kræves i produktionen.

I dag, kamairicha fortsætter med at blive værdsat af te-kendere og giver et fascinerende indblik i Japans te-arv og mangfoldigheden af dens traditionelle tekultur.

 

Hvor er Kamairicha lavet?

Dybt inde i Takachihos bjerge arbejder Mr. Issin hårdt på at lave smukke pandebrændte teer som Kamairicha grøn te issin. Han bor lige ved siden af sine temarker med sin familie i deres 200 år gamle hjem.

Mr. Issin laver to forskellige typer grøn te. Den første er Hojicha , en gennemristet grøn te og den anden er Kamairicha , en delvist ristet te.

Kamairicha er en regional specialitet i Takachiho og i Miyazaki præfekturet som helhed. Det er svært at finde Kamairicha dyrket uden for dette område, og det faktum, at tebønderne stadig producerer denne te, er et vidnesbyrd om både dens lækre smag og den rige tekultur i denne region.

Kamairicha er kun en type ristet japansk grøn te, hvis du vil lære om de andre, foreslår vi, at du læser vores guide 👉 Alt du behøver at vide om ristet te

 

Dyrker Kamairicha i Miyazaki

Miyazaki, der ligger i den sydlige del af Japans Kyushu-region, har en blomstrende tedyrkningsindustri. Regionens gunstige klima med milde vintre og rigelig nedbør giver ideelle betingelser for tedyrkning.

Ud over at være berømt for sin Kamairicha , Miyazaki er kendt for at producere høj kvalitet Sencha , Hojicha og endda oolong og sort te. Teplantager strækker sig over det maleriske landskab, omhyggeligt passet af dygtige bønder, der følger traditionelle dyrkningsmetoder.

Miyazaki er kun en tedyrkningsregion i Japan, for en komplet liste over de andre tedyrkningsregioner kan du læse vores guide 👉 Hvor vokser japansk te?

Kamairicha Bønder i Miyazaki

Miyazakis tebønder sætter en stor ære i deres håndværk og lægger omhyggelig vægt på hvert trin i dyrkningsprocessen.

Resultatet er en række teer, der viser regionens karakteristiske terroir og afspejler dedikationen og ekspertisen hos dem, der er involveret i deres produktion. Dette var tydeligt, da vi besøgte Mr. Issins gård, og han forklarede os, hvor meget arbejde der ligger i at fremstille hans gødning.

Hvis du vil lære mere om den gødning, der bruges af Mr. Issin, såvel som de andre landmænd, vi arbejder med, kan du læse vores artikel 👉 Komplet guide om tegødning i Japan

 

Hvorfor er Kamairicha Ligner en kinesisk te?

Grunden siger vi Kamairicha ligner en kinesisk te, fordi den får meget varmere, mere nøddeagtige smagsprofiler. De fleste japanske grønne teer dampes simpelthen efter høst, hvilket får dem til at tage flere af disse dampede grøntsagssmag.

Hvis teerne dampes i længere tid, bliver de til en fukamushi Sencha og tag denne dybe jadegrønne farve på.

Panden stegt Kamairicha har en mere gylden farve, og bladene får et krøllet, let gråt udseende. 

  

hvor man kan købe Kamairicha

Hvis du vil have det allerbedste Kamairicha , vi foreslår, at du får Kamairicha Issin, som er lavet af den prisvindende landmand Mr. Issin. Denne te er lavet ved hjælp af den delikate saemidori-kultivar, som normalt er forbeholdt premium grønne teer som f.eks. Gyokuro .

Efter at have smagt mange forskellige Kamairicha te, og flere fra Mr. Issin, endte vi med at vælge dette som vores favorit.

Vi fandt ud af, at den naturlige sødme af saemidori-tebladene holdt sig bedst til ristningen, hvilket skabte disse behagelige karamelsmagsnoter.

Endnu en fantastisk Kamairicha er den Pan Fired Kamairicha Miyazaki Sabou, som også produceres i Miyazaki præfekturet. Denne te byder på de samme smagsprofiler, men den er mere velegnet som startniveau Kamairicha , giver dig mulighed for at stifte bekendtskab med disse unikke ristede smage uden at skulle bruge for meget.

 

hvordan man brygger Kamairicha

Nu burde du være ekspert i Kamairicha , men der er en sidste ting du skal vide, og det er hvordan man brygger det!

Alt du skal gøre er at tage 5 gram løse bladte, placere det i din kyusu tekande eller -si, hælde 150 ml varmt vand i (70°C eller 158°F virker bedst) og lade teen trække i 1 minut.

Hvis du ønsker at blive ekspert i at brygge japansk grøn te som Kamairicha , du kan lære alt om det i vores guide 👉 Sådan laver du løsbladste forklaret af te-eksperter

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

1 af 4